Hållbart fiske

default.asp


default.asp

lat: Clarias gariepinus / svensk handelsbet. Afrikansk ålmal / Catfish

Ok, vi använder det latinska namnet - för vi är ju inte jättebekanta med att äta malfiskar. Men det borde vi bli. Clarias är en halvfet kotlettfisk med spänstigt och fast kött som för tankarna till både kyckling, marulk och fläskfilé. Smaken är ren och elegant. Clarias tål mycket i köket. Den klarar höga temperaturer och längre tillagning, vilket gör att den passar i både bouillabaise,  paella eller en het Tom Yam. Helt enkelt en jättebra fisk.

Clarias passar bra att varmröka, precis som många andra feta fiskar. En del tycker att den blir lik ål när den är rökt. Andra tycker inte det. Det får vara som det vill med den saken - den här fisken är inte utrotningshotad så den kan du äta även i framtiden - helt utan att sabba till ekosystemen. 

Vår fisk kommer från en gård i Skåne men i naturen är Clarias en varmvattenlevande sötvattensfisk som återfinns i Afrika och Asien. 

Clarias är en vanlig matfisk på hela jordklotet - så kanske har du stött på den förut. Vi på Gårdsfisk föder upp clarias på ett annorlunda sätt. Du kan läsa mer om det under företaget. Det beror på att vi inte har velat tumma på smakerna men också för att det är det mest miljövänliga sätt som man kan föda upp en fisk på. 

 

”Supermegajättegod!”  

Axel, kräsen, 8 år 

 
Se recept
Fler fiskar, loggain