
FISH´N CHIPS MED
RÖDSTRIMMA, REMOULADSÅS
OCH ÄRTRÖRA
INGREDIENSER
(4 PORTIONER)
1000 g filé av Rödstrimma
4 bakpotatisar
1 liter frityrolja
Frityrsmet
3 dl vetemjöl
2 tsk maizena
2 tsk bakpulver
2 dl mineralvatten
Saften från 1/2 citron
1 knippe färsk dill
Salt & peppar
Remouladsås
2 dl majonnäs
1 dl pickles
1 tsk curry
Ärtröra
250 g gröna ärtor
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk olivolja
Salt
Peppar
Citronsaft
GÖR SÅ HÄR
1. Börja med remouladsåsen, hacka pickles fint och blanda samman med majonnäsen och curry. Ställ åt sidan.
2. Tina ärtorna, mixa med vitlöksklyftorna och olivoljan. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
3. Ta en bunke och blanda samman vetemjöl, maizena och bakpulver till frityrsmeten. Rör försiktigt ner mineralvattnet och citronen så att det blir en slät smet. Salta och peppra och låt smeten svälla i 20 minuter. Hacka det fina på dillen och tillsätt försiktigt i smeten.
4. Skala potatisen och skär den i ganska tunna stavar ca 8 mm. Skölj stavarna ordentligt i kallt vatten och lägg dem sedan i en bunke med varmt vatten. Låt ligga i ca 10 min ta sedan upp dem och låt torka helt på rena kökshanddukar. Häll i oljan i en stor kastrull så at inte mer än hälften av kastrullen fylls med oljan. Hetta upp oljan på svag värme och ha i en stektermometer för att kunna kontrollera värmen. Ha köksfläkten avstängd. När oljan uppnått 150 grader lägg försiktigt ner en del av potatisen, lägger man i för mycket på en gång sjunker temperaturen. Ta upp potatisen när den fått fin lätt gyllene färg, lägg den på hushållspapper.
5. Häll upp 1 dl vetemjöl i en tallrik och vänd fiskfiléerna i mjölet innan de doppas i frityrsmeten. Lägg ner fisken försiktigt i oljan (max två filéer i taget) och låt fritera till den fått en gyllenbrun färg.
6. När fisken är färdig är det dags att fritera potatisen en gång till, hetta upp oljan till 175 grader och fritera potatisstavarna tills de fått gyllenbrun färg och är frasiga, lägg upp på hushållspapper. Salta och servera omedelbart med fisken, såsen och ärtröran.
Vi hoppas att det ska smaka! Vill du hänga med oss på vår resa där vi ska rädda haven? Eller se mer av vårt dagliga arbete på gården? Titta då in på vår Instagram och håll utkik!