Gårdsfisk logo_RGB.png

Vanliga frågor

Vågen.png

Vad gör en fiskbonde?


En fiskbonde föder upp fisk inom lantbruket på ett ansvarsfullt sätt så att fisken mår bra och växer, och återanvänder vatten och gödsel från odlingen. Så att du får uthålligt producerad mat på tallriken.
Vad äter er fisk?


Ett önskefoder för oss innehåller svenska råvaror som rapsrester, gråärtor eller skogsavfall, (läs gärna mer om ett av våra projekt, Multibio, här) och marina resurser i form av musslor och alger. Vi deltar i foderutvecklingsförsök och kommer att kunna ställa större krav på leverantörer efterhand som vi ökar vår produktion. Idag kommer vårt foder från Skretting och det består av certifierade ingredienser såsom avskär från MSC-märkta bestånd. Foderomvandlingen för fisken är ca 1,1-1,3, det vill säga fisken behöver äta 1,1-1,3 kg foder för att bli 1 kg fisk. Fodret innehåller 10 % fiskmjöl till tilapia och 15 % fiskmjöl samt 2 % fiskolja till clarias.Resterande del av fodret är till 75 % växtbaserade proteiner med övervägande del soja, men även vete och majs. Övriga ingredienser är EU-certifierade, sojan är avskogningsfri. Fodret innehåller ingen palmolja. Det gör oss till nettoproducenter av fisk, det vill säga vi använder 0,33 kg marina resurser (avskär eller MSC märkt fisk) för att producera 1 kg tilapia, för Clarias är det 0,67 kg för 1 kg producerat. Jämförelsetalet för en annan vanlig odlad fisk är 2-5 kg fisk per kg fisk som landar på din tallrik, beroende på vilket foder som används. Fodret är fritt från etoxykin.
Varför föder ni upp varmvattenlevande sötvattensfiskar?


Inget fel på saltvatten, eller kallvatten - men det går inte att sprida saltvatten på åkermark utan att avsalta det först. Det finns en annan avgörande fördel, varmvattenlevande fiskar växer snabbare än kallvattenarter. Det betyder att det går åt totalt sett mindre energi i uppfödningen, trots att vi värmer vatten. Det ställer dock krav på energieffektiva byggnader och effektiva recirkulerande system så att vi inte gör av med onödigt mycket energi på uppvärmning av vatten. Vi har valt fiskar som är lämpliga att föda upp, för att de växer fort, trivs tillsammans, inte blir sjuka (robusta) och behöver medicineras och för att de kan äta en hög andel vegetabiliskt foder, något som vi hoppas blir verklighet på sikt, sen råkar de vara varmvattenlevande.
Odlar ni tilapia?


Ja fisk vi föder har den svenska handelsbeteckningen Niltilapia men säljs under varumärket Rödstrimma®. Detta för att särskilja fisk från Gårdsfisk från annan fisk som inte är producerad med samma kvalitets och miljötänk. Detta gör att vi kan garantera att tilapia med varumärket Rödstrimma® håller hög kvalitet.
Varmvatten, det måste vara energikrävande?


Faktum är att detta är en mindre del av vårt klimatavtryck. När vatttnet väl är uppvärmt re-cirkulerar det. Hade vi haft kallvatten hade det tagit längre tid för de fiskarterna att växa och eftersom den största energiåtgången är att pumpa runt och rena vatten går det paradoxalt nog åt mer energi i ett sådant system. Varmvatten ställer såklart krav på energieffektiva byggnader och bra system så att vi inte gör av med onödigt mycket energi på uppvärmning av vatten. Vi arbetar ständigt med detta, miljöhänsyn i alla aspekter är vårt DNA.
Jag har hört att man använder antibiotika i fiskodling - kan det stämma?


I vårt fall stämmer det inte. Vi har valt fiskar som är robusta. Sedan 2013 har vi inte haft några sjukdomsutbrott och därmed inte heller behövs medicinera. I Sverige är det otillåtet med preventiv användning av antibiotika. Det förekommer dock i fiskodling i andra länder. Så välj fisk med omsorg - en fisk från Sverige.
Är det inte bättre att alla äter vegetariskt istället för fisk?


Fisk är ett bra protein och ett klimatsmart val. Vi tror på en balanserad kost där miljömässigt hållbart producerad fisk är en del. Fiskar är bra på att omvandla foder till protein och det behövs bara mellan 1,1-1,3 kg foder för att bli ett kilo fisk. 1 kg foder ger 0,91 kg fisk motsvarigheten för syrsor är 1 kg foder och 0,6 kg syrsa. Livsmedelsverket rekommenderar sjömat 2-3 gånger i veckan. Enligt en rapport så äter vi i Sverige mer godis än fisk. Fisk är absolut en del i en varierad och hållbar kosthållning, men välj med fisk med omsorg! Titta gärna efter i WWFs fiskguide när du väljer. Eller kika på oneplanetplate för hur du kan äta klimatsmart.
Vad är det för foderomvandling?


Foderomvandlingen för fisken är ca 1,1-1,3, det vill säga fisken behöver äta 1,1-1,3 kg foder för att bli 1 kg fisk. Fodret innehåller 10 % fiskmjöl till tilapia (Rödstrimma®) och 15 % fiskmjöl samt 2 % fiskolja till clarias. Det gör oss till nettoproducenter av fisk, det vill säga vi använder 0,33 kg marina resurser (avskär eller MSC märkt fisk) för att producera 1 kg tilapia, för Clarias är det 0,67 kg för 1 kg producerat. Jämförelsetalet för en annan vanlig odlad fisk är 2-5 kg fisk per kg fisk som landar på din tallrik. Fisk är jämfört med andra djur en bra foderomvandlare.
Är det sant att ni har fisk i stora baljor? Mår den inte dåligt av det?


Frågan är rimlig givet att en kassodling till havs eller i vattendrag vid en första anblick ser ut att vara en hygglig livsmiljö för fisken, särskilt när man ser flygbilder från norska fjordar, men det beror väldigt mycket på vilken art det är. Olika fiskar har olika beteenden som de behöver få utlopp för.

Nog för att uppfödningar i bassänger/baljor inte ser ut som någon naturlig miljö heller - det är det såklart inte - men om man håller arter som naturligt kan leva i hög täthet (så som clarias eller tilapia (Rödstrimma®)) är det faktiskt inte så dumt. De har dessutom gott om plats att simma, bra foder och bra vattenkvalitet. Att det funkar visar sig genom att vi (Gårdsfisk) som har hållit på sedan 2013 hittills inte har haft några sjukdomsutbrott. I naturen så kan den vanliga döden vara att vattendraget torkar ut och att de dör som en följd av det, plågsamt. I bassänger har de det bra i hela livscykeln när man för arten förhåller sig till lämplig täthet (dvs lagom många fiskar på ytan).
Var bereds fisken? Skickas den till Polen eller Kina så som jag förstått att andra gör?


Nej - vi gör inte så. Vår fisk bereds på vår gård i Skåne eller hos någon av våra svenska grossister, sedan åker den med lastbil till våra försäljningssställen runt om i landet.
Varför säger ni fiskuppfödning, det heter väl fiskodling?


Japp, det är den gängse termen - men vi vill ändra på det. I vårt tycke så odlas grödor, sådant som växer. Djur däremot lever - och föds upp. Fisk är också ett djur.
Vad skiljer er från en akvaponi?


Det här med fiskuppfödning är en begreppsdjungel; öppna system för intensiv fiskodling, semislutna system för intensiv odling, slutna system för intensiv odling och så varianter inom de andra: partiell och full RAS, landbaserat, havsbaserat, kassodling, akvaponik och så det som Gårdsfisk bedriver integrerat lant- och vattenbruk. Akvaponik är en urgammal tradition där man föder upp matfisk och odlar grönsaker i symbios. Proportionen mellan växter och fisk är ungefär 10 till 1 vilket gör det ytkrävande - eller kort sagt, man får väldigt mycket gröna blad för den mängd fisk som produceras. Akvaponik var det första som Johan och Mikael testade i ett studentprojekt - det var där embryot till Gårdsfisk föddes. För husbehov och för primärproduktion av grönsaker är akvaponi en bra idé. Den självförsörjande stadsbonden klarar utan vidare av det. Men för att bli ett riktigt alternativ till den mängd fisk som tas upp ur haven av den industriella fiskeflottan (både till foder till odlad fisk och till direkt konsumtion) så krävs det något annat. Det är därför Gårdsfisk föder upp fisk på ”land” på landet - då kan vi på ett kontrollerat sätt ha nytta av de näringsämnen som uppstår - detta är mycket svårare i mindre uppfödningar i staden - du behöver antingen transportera gödsel till åkermark eller odla mycket grönt. Det är görbart, men svårt i jämförelse med att ha åkrar i behov av gödsel utanför ladugårdsknuten. Och så slipper man importera handelsgödsel. Den stora skillnaden är alltså skalan och att vi sprider våra näringsämnen på friland.
Hållbarhet i all ära - går fisken att äta?


Det här är en rolig fråga - och en fråga som vi får ofta. Och i ärlighetens namn undrade vi med innan vi hade den första fullvuxna fisken i handen och kunde smaka. De arter vi föder upp är några av världens vanligaste matfiskar, trots att de är okända i Sverige. Så de går att äta. De är goda med. Kolla gärna recept-sidan för inspiration!
Tar ni emot praktikanter?


Ja, ibland, när vi har tid och intressen sammanfaller. Kontakta oss!
Kan man komma på studiebesök till er?


Ja, det kan man. Men eftersom intresset är stort så tar vi bara emot grupper om upp till 20 personer. Kontakta oss om det är av intresse. En gång om året försöker vi att anordna ett "öppet hus", håll utkik på hemsidan efter nästa gång. Dessutom ordnar andra aktörer ibland studiebesök hos oss som man kan delta i. Är du journalist och vill skriva om oss - kontakta oss!
Jag vill höra mer - föreläser ni?


Ja vi föreläser från tid till annan - kontakta oss med din fråga!
Jag vill odla fisk för eget bruk - kan ni hjälpa till?


Kul att du är intresserad av det. Tyvärr har vi inte möjlighet att agera rådgivare till mindre satsningar som inte är under vårt eget paraply eftersom vi har fullt upp med att etablera oss själva.
Använder ni några onödiga tillsatser i era rökta produkter?


Våra rökta produker finns i tre varianter.

  • Varmrökt hel clarias
  • Flatrökt clarias örtagård (Afrikansk ålmal, Clarias gariepinus)
    • Ingredienser: CLARIASFILÉ, salt, lök, persilja, svartpeppar, SENAP, paprika, rosmarin, basilika, mejram, oregano, koriander. Al och enrisrökt.
  • Flatrökt clarias jäger (Afrikansk ålmal, Clarias gariepinus)
    • Ingredienser: CLARIASFILÉ, salt, SENAPSFRÖ, paprika, lök, svartpeppar, kummin. Al och enrisrökt.
Vår fisk röks av Blomlöfs rökeri i Fågelmara med al och enris. Alla är märkta med Äkta vara, det innebär att de inte innehåller några onödiga tillsatser. Läs gärna mer på Äkta Varas hemsida.
Vad består kryddblandningen av i de rökta produkterna?


Flatrökt clarias örtagård (Afrikansk ålmal, Clarias gariepinus) Ingredienser: CLARIASFILÉ, salt, lök, persilja, svartpeppar, SENAP, paprika, rosmarin, basilika, mejram, oregano, koriander. Al och enrisrökt. Flatrökt clarias jäger (Afrikansk ålmal, Clarias gariepinus) Ingredienser: CLARIASFILÉ, salt, SENAPSFRÖ, paprika, lök, svartpeppar, kummin. Al och enrisrökt.
Vad är det för näringsinnehåll?


Clarias är en omega 3-rik fisk.
Min rökta fisk är röd vid ryggraden - vad är det för nåt?


Clarias är en blodrik fisk och det går inte alltid att fullt avbloda den. Det gör att den kan vara röd invid ryggraden även när den är genomrökt. Det är alltså ingen fara. Fisken är rökt till 69 grader. Beroende på hur man har skurit upp den så påverkas det också, vårt råd är att skära så att man tar ut filéerna.
Varför klimatcertifiering IP Fisk och Skaldjur, vad innebär den


För oss är det viktigt att vi påverkar fiskuppfödningen i rätt inriktning vilket även gäller certifieringar som konsumenter kan lita på. Tre viktiga punkter som finns i klimatcertifieringen är att det ska vara en effektiv energianvändning, bara förnybar el, minskat beroende av marina resurser och att allt kväve och fosfor från fiskgödslet hamnar på åkermarken. Sen arbetar vi aktivt på att ytterligare minska klimatpåverkan där foder är en del där vi kan ytterligare kan ta kliv framåt med att använda mer svenska råvaror. Vi arbetar med att sänka temperaturen på gödslet för att minska utsläppen av växthusgaser.