Våra fiskar

Våra fiskar är goda och tro't eller ej några av världens vanligaste matfiskar och så har de egenskaper som gör de miljömässigt hållbara att konsumera. Testa en ny fisk idag! Visste du att 75 % av den fisk vi äter i Sverige är importerad? Det vill vi ändra på. 

LAT: OREOCHROMIS NILOTICUS 

SVENSK HANDELSBET. NILTILAPIA/TILAPIA 

Rödstrimma har ett vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt. Filén är saftig. Fisken har en vacker marmorering, det är därför vi kallar den rödstrimma. Rödstrimma är en kulinarisk kameleont som passar såväl med koriander och lime som med pepparrot och brynt smör. På grillen är den en stjärna, gärna helgrillad.  Se det som den nya ”torsken”, ”abborren” eller ”gösen”. Helt enkelt en jättebra fisk.

Vår fisk kommer från en gård i Skåne men i naturen är det en varmvattenlevande sötvattensfisk som återfinns i Afrika och Asien. Det är en vanlig matfisk på hela jordklotet - så kanske har du stött på den förut. Vi på Gårdsfisk föder upp fisk på ett annorlunda sätt. Du kan läsa mer om det här. Det beror på att vi inte har velat tumma på smakerna men också för att det är det mest miljövänliga sätt som man kan föda upp en fisk på. Rödstrimma säljs hel (400-500 gram) och i filé (150 gram) färsk i fiskdiskar. Den finns även som vakuumförpackad filé. Då återfinns den bland butikens färskvaror.

Rödstrimma®

LAT: OREOCHROMIS NILOTICUS 

SVENSK HANDELSBET. NILTILAPIA/TILAPIA 

Svart Rödstrimma är precis samma fisk som Rödstrimma. De är bara olika på utsidan. Den har samma vita magra kött med fast textur. Svart Rödstrimma säljs hel (800 gram) och i filé (150 gram) färsk i fiskdiskar. 

Svart Rödstrimma®

LAT: CLARIAS GARIEPINUS 

SVENSK HANDELSBET. AFRIKANSK ÅLMAL

Ok, vi använder det latinska namnet - för de flesta av oss är ju inte jättebekanta med att äta malfiskar. Men det borde vi bli. Clarias är en halvfet kotlettfisk, rik på omega 3, med spänstigt och fast kött som för tankarna till både kyckling, marulk och fläskfilé. Smaken är ren och elegant. Clarias tål mycket i köket. Den klarar höga temperaturer och längre tillagning, vilket gör att den passar i både bouillabaise,  paella eller en het Tom Yam. Helt enkelt en jättebra fisk.

Clarias

Clarias passar bra att varmröka, precis som många andra feta fiskar. En del tycker att den blir lik ål när den är rökt. Andra tycker inte det. Det får vara som det vill med den saken, den här fisken är inte utrotningshotad så den kan du äta även i framtiden, helt utan att sabba till ekosystemen.

Vår fisk kommer från en gård i Skåne men i naturen är fisken en varmvattenlevande sötvattensfisk som återfinns i Afrika och Asien. Det är en vanlig matfisk på hela jordklotet - så kanske har du stött på den förut. Vi på Gårdsfisk föder upp fisk på ett annorlunda sätt. Du kan läsa mer om det här. Det beror på att vi inte har velat tumma på smakerna men också för att det är det mest miljövänliga sätt som man kan föda upp en fisk på. 

Clarias säljs i filé (300 gram) färsk i fiskdiskar. Den finns även som vakuumförpackad filé, färsk och rökt. Då återfinns den bland butikens färskvaror.