top of page

Glöm allt du vet om fisk – detta är gårdsfisk.

Clarias? Rödstrimma? Varför föder vi upp dessa två fisksorter och inte lax eller torsk kanske du undrar? Jo, det finns nämligen några otroligt relevanta anledningar till varför – här kommer de viktigaste.

Tuffa fiskar
Söta fiskar
Allätande fiskar
Varma fiskar
Stimmiga fiskar
Peace right Gårdsfisk

Och här har vi dem.

Peace left Gårdsfisk
Gårdsclarias Gårdsfisk

Gårdsclarias™

Lat: Clarias gariepinus

Svensk handelsbeteckning: Afrikansk ålmal

Vår Gårdsclarias är född och uppvuxen i Sverige, i naturen lever den i sötvatten i Afrika och Asien och är den sjätte mest konsumerade fisken globalt. Den kan användas till mycket och tål en god del smaktillsättning. I konsistensen är den fast, och påminner mer om ljust kött än fisk. Tänk inte traditionell fisk. I rått tillstånd är Gårdsclarias relativt neutral. Den passar bäst att stekas samt ugnsbakas eller grillas. Det som också är spännande med Gårdsclariasen är att den tål högre temperaturer, det är en fisk som inte blir torr.

Fran_Sverige_rgb_edited.png
Screenshot 2023-08-29 at 15.04.48.png
Gårdsclarias

Rödstrimma™

Lat: Oreochromis niloticus

Svensk handelsbeteckning: Niltilapia/Tilapia

Vår Rödstrimma är född och uppvuxen i Sverige, i naturen lever den i sötvatten i Afrika och Asien och är den fjärde mest konsumerade fisken globalt. Filén är saftig, har ett vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt. Fisken har en vacker marmorering, det är därför vi kallar den rödstrimma, det latinska namnet på fisken är Tilapia. Rödstrimma är en kulinarisk kameleont som passar såväl med koriander och lime som med pepparrot och brynt smör. På grillen är den en stjärna, gärna helgrillad.  Se det som den nya ”torsken”, ”abborren” eller ”gösen”. Helt enkelt en jättebra fisk.

Från Sverige logga
Svenskt sigill logga
Äkta vara logga
Rödstrimma Gårdsfisk
Rödstrimma
bottom of page